vineri, 30 octombrie 2015

Studiu de caz : hidroizolarea rosturilor la o constructie

Atunci cand se planuieste constructia unei cladiri trebuie ca proiectantul impreuna cu beneficiarul si executantul sa determine tipul, dimensiunile si pozitionarea rosturilor.

Dimensiunile rosturilor depind de urmatorii factori:

– Tipul solului

– Miscarea prezumata a elementelor de constructie

– Derularea constructiei si a operatiei de betonare

– Armatura

– Deformarea termica a betonului

Rosturile sunt de mai multe feluri:

– de dilatare

– de lucru – de rupere
Rosturile de dilatare sau de deplasare sunt rosturile cu un spatiu intermediar si cu o latime anume pe intreaga grosime a elementelor de constructie, care permit deplasarea elementelor de constructie ca urmare a modificarilor de temperatura.
Rosturile de lucru sunt rosturi care, din motive ale cursului operatiunilor sau a masurilor constructive sunt create in plan. Ele despart elementele de constructie mai lungi in sectiuni de betonare unice. Spre deosebire de rosturile de dilatare la care armatura se intrerupe, rosturile de lucru sunt strabatute de armatura. Uneori apar rosturi de lucru neplanificate, de exemplu la defectarea masinilor, intreruperea livrarilor de beton, care trebuie, de asemenea, etansate.
Rosturile de rupere servesc la controlul ruperilor prin planificarea sectiunilor slabe si crearea unui loc de rupere. Slabirea sectiunii in zona rostului de rupere trebuie sa fie de minim 1/3 din grosimea elementului de constructie.

Dimensiunile sectiunilor de rupere depind de:

– Tendinta de comprimare a betonului

– Viteza de uscare

– Dificultati create de alte elemente de constructie

La peretii mai lungi se vor prevedea sectiuni de rupere iar distanta intre sectiunile de rupere trebuie sa corespunda, la maxim, cu dublul inaltimii peretelui. Rosturile de imbinare verticale ale peretilor prefabricati se formeaza, de regula, ca sectiuni de rupere.


Etansarea rosturilor de dilatare


Pentru etansarea rosturilor de dilatare sunt necesare elemente de etansare care, prin geometria si compozitia lor, sunt capabile sa preia fara pierderi deformarile. De regula, se folosesc benzi de rosturi de dilatare interioare si exterioare din elastomer sau termoplast. In cazuri speciale se monteaza benzi de inchidere a rosturilor, montate cu clema sau etansari prin adeziune.



 a)    Etansare cu banda de etansare interioara



b)    Etansare cu banda de etansare exterioara



c)    Etansare cu banda de inchidere a rosturilor


Etansarea rosturilor de lucru


   Pentru etansarea rosturilor de lucru sunt disponibile diverse sisteme. Pe langa benzile de rosturi de lucru din elastomer sau termoplast exista table neizolante precum si alte produse: benzi de rosturi de lucru combi, sisteme de tuburi de injectie, table de rost izolate, captuseli absorbante, etansari prin adeziune.



a) etansare cu banda de lucru interna



b) etansare cu banda de lucru externa



    Conditia principala pentru o etansare functionala este abordarea corecta din partea proiectantului cat si a executantului. Un sistem de etansare gresit ales sau o executie gresita constituie, pe langa o betonare defectuoasa, principala cauza a lipsei de etanseitate.

Acest tip de hidroizolare se aplica cu succes la lucrarile impermeabile de beton, asa-numitele „cuve”. La aceste lucrari betonul preia, pe langa functia de rezistenta, si pe cea de etansare astfel nemaifiind nevoie de elemente de constructie care sa protejeze suprafata exterioara, singurele puncte slabe, din punct de vedere al hidroizolarii, reprezentandu-l rosturile.



Studiu de caz : hidroizolarea rosturilor la o constructie

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu